Tijd: 9.30 – 12.45 uur
Locatie: Willem II Fabriek
Stad: ‘s-Hertogenbosch
De regelgeving rondom beloningen aan bestuurders en commissarissen is ingewikkeld en blijft vragen oproepen. Dat geldt in het bijzonder voor de belastingheffing en de sociale zekerheid, zowel wat betreft de nationale als de internationale aspecten. Zo leidde het besluit van 8 juli 2022 tot een radicale ommezwaai per 1 januari 2023 voor de wijze waarop een bestuurder recht heeft op een voorkoming van dubbele belasting. Op deze studieochtend hoort u hoe u zo goed mogelijk ‘in control’ kunt blijven over de beloningen voor deze bijzondere groep medewerkers.
Omschrijving
Tijdens deze studieochtend staan de beloningen die verstrekt worden aan bestuurders en commissarissen centraal. We staan stil bij de nationaalrechtelijke aspecten van bestuurders- en commissarisbeloningen in de inkomsten- en loonbelasting en gaan bekijken waar de buitenlandse bestuurder/commissaris van een Nederlandse vennootschap sociaal verzekerd is.
Na de behandeling van de nationaalrechtelijke aspecten bekijken we de verdragsrechtelijke aspecten van de commissaris- en bestuurdersbeloningen. We gaan zeker in op de artikelen inzake bestuurdersbeloningen in de belastingverdragen met België en Duitsland. Hoe werkt dit uit als de bestuurder/commissaris winst uit onderneming of resultaat overige werkzaamheden geniet dan wel via een vennootschap werkt? Bij een bestuurder is vaak ook nog sprake van een dubbelfunctie, omdat hij ook deels gewone werknemer kan zijn. Moet de beloning dan gesplitst worden? Tijdens de studieochtend gaan we samen de vragen beantwoorden.
Voor de praktijk is van belang dat sinds 1 januari 2023 (besluit 8 juli 2022) niet meer op grond van een besluit uit 2008 de evenredigheidsmethode als voorkoming van dubbele belasting kan worden toegepast, als in het belastingverdrag de verrekenmethode is opgenomen. We laten u zien wat de gevolgen van deze belangrijke wijziging zijn.
Ook staan we stil bij recente ontwikkelingen in de jurisprudentie (onder meer de conclusie van Advocaat-Generaal Niessen van 2 augustus 2022). Ook recente wetswijzigingen, zoals de nieuwe wetgeving voor aandelenopties en de aftopping 30%-regeling, zullen kort de revue passeren.
Sprekers
De docenten tijdens dit seminar zijn de heer mr. dr. N.P. Schipper en de heer mr. C.L.J.R. Douven.
Niek Schipper is als partner verbonden aan Vialto Partners en adviseert ondernemingen met betrekking tot hun internationaal actieve werknemers en bestuurders. Hij doceert belastingrecht aan de Universiteit Leiden, waar hij in 2019 is gepromoveerd op een proefschrift over de invloed van de woonplaats op de fiscale behandeling van grensoverschrijdende werknemers.
Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.
Programma
09.15 uur Ontvangst
09.30 uur De bestuurder/commissaris in de Wet IB, de Wet LB en sociale zekerheid
11.00 uur Pauze
11.15 uur De bestuurders- en commissarisbeloning in de belastingverdragen
12.45 uur Afsluiting en lunch
Voor wie?
Dit seminar is vooral van belang voor:
- Fiscalisten en belastingadviseurs
- Compensation and benefitsmanagers
- Financieel adviseurs
- HR-managers
- Arbeidsrechtjuristen
- Salarisadministrateurs
Algemene informatie
Datum
Donderdag 7 december 2023, 9.30 – 13.00 uur
Locatie
Willem II Fabriek
Boschdijkstraat 100
5211 VD ‘s-Hertogenbosch
De Willem II Fabriek ligt op ca. 10 minuten lopen van station Den Bosch. Als u met de auto komt, kunt u direct bij het gebouw parkeren, op P1, P2 of P3.
Kosten
De kosten van dit seminar bedragen € 479,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief handouts, koffie, thee, lunch en parkeren. U ontvangt tevoren een factuur.
PE-punten
RB: 3 punten fiscaal in aanvraag
NOB: Volgens de regels van de NOB kunnen leden zelf beoordelen of een cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald, 3 punten voor dit seminar. Onze bijeenkomsten vinden plaats op academisch niveau. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
NOvA: Advocaten kunnen op grond van de Verordening Vakbekwaamheid zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (1 punt per uur onderwijs worden behaald, dus 3 punten.)
NIRPA: ca. 30 punten (scholing-kennis) in aanvraag
NBA: Accountants kunnen zelf boordelen of deze cursus passend is. Er kan 1 punt per uur onderwijs worden behaald. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (3 punten).
Verhinderd?
Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.