De handelsagent in Euregionaal perspectief

Marco Wirtz Geschreven door 22-04-2021

Auteurs: mr. Marco Wirtz en mr. Wim Wijsmans, beide werkzaam als advocaat bij Peeters Euregio Law & Tax (m.wirtz@euregio.law en w.wijsmans@euregio.law)

Indien een ondernemer nieuwe klanten wenst aan te spreken, kan hij een beroep doen op de diensten van een handelsagent. Deze zal op zelfstandige basis klanten opsporen en contracten bemiddelen ten voordele van de ondernemer. Hij kan ook de bevoegdheid krijgen om effectief contracten te sluiten met de klant. De handelsagent handelt altijd in naam en voor rekening van de opdrachtgever. Er ontstaat dus nooit een rechtstreekse contractuele relatie tussen de handelsagent en de klant. Bovendien werkt een handelsagent als zelfstandige, wat betekent dat hij zijn uren vrij kan kiezen en zijn werk uitvoert naar eigen goeddunken. Dit in tegenstelling tot een verkoopmedewerker (in België ook ‘handelsvertegenwoordiger’ genoemd), die onder gezag staat en dus als werknemer wordt beschouwd. De opdrachtgever kan de handelsagent wel algemene richtlijnen geven over de uitvoering van het werk. Zodra er een samenwerkingsrelatie ontstaat die in de praktijk voldoet aan de kenmerken van een handelsagentuur, wordt deze relatie als handelsagentuur gekwalificeerd en is de handelsagentuurwetgeving van toepassing. Deze wetgeving kan contractueel niet worden uitgesloten.

Voor deze inhoud dient u in te loggen.

Wilt u meer lezen en altijd op de hoogte zijn van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van grensoverschrijdend werken? Sluit een abonnement af. Heeft u al een abonnement, dan kunt u uiteraard inloggen.