Dagelijks nieuws

Hier treft u een overzicht aan van actualiteiten die van belang zijn bij grensoverschrijdend werken. Voor u deskundig geselecteerd en waar nodig toegelicht. De thema’s die worden opgenomen zijn met name internationaal belastingrecht, sociale zekerheid, arbeidsrecht, migratierecht, pensioen, vermogensrecht en familierecht. Voor toegang tot de complete berichten dient u een abonnement te hebben. U kunt dan ook zoeken door het archief van nieuwsberichten.

Art. 15, lid 1 of art. 15, lid 3 verdrag Nederland-Zwitserland

Kort en bondig komt Hof ‘s-Hertogenbosch tot het oordeel, onder verwijzing naar de uitspraak in eerste aanleg dat geen sprake is van werkzaamheden in internationaal verkeer en bijgevolg het heffingsrecht over de werkzaamheden van A, inwoner van Nederland, via art. 15, lid 1 en niet via art. 15, lid 3 belastingverdrag Nederland-Zwitserland moet worden vastgesteld.

Bron: Hof ’s-Hertogenbosch 27 november 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:3754

Lees meer…

Landenoverzichten gepubliceerd die inzicht geven in giftenaftrek e.d.

Door Philea (Philanthropy European Association) zijn landenprofielen gepubliceerd, o.a. van Nederland, België, Duitsland en Portugal, die inzicht geven in het juridische en fiscale kader ter zake van filantropie (o.a. schenk- en erfbelasting). Van diverse andere landen worden de landenprofielen dit voorjaar nog gepubliceerd.

Bron: Philea.eu, news, 4 december 2024

Lees meer…

Analyse van pensioenflexibiliseringsmogelijkheden/instrumenten

Het directoraat-generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie van de Europese Commissie heeft een analyse gepubliceerd waarin van 28 Europese landen in kaart is gebracht welke flexibiliseringsmogelijkheden bestaan ter zake van pensioen. Onder meer tax incentives die voorhanden zijn om het blijven werken na pensioeningangsdatum te stimuleren, zijn op een rijtje gezet.

Bron: employment-social-affairs.ec.europa.eu, news article, 4 maart 2025

Lees meer…

Beantwoording vragen over position papers inzake derdelanders en herziening Vo. 883/2004

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beantwoordt diverse vragen over onder meer premieshoppen alsook de stand van zaken van de herziening van Vo. 883/2004. Dit onder verwijzing naar twee recent gepubliceerde position papers.

Bron: Rijksoverheid.nl, Verslag schriftelijk overleg Formele Raad WSB 10 maart 2025

Lees meer…

Kamerbrief: drielandenpuntenconstructies in relatie tot emigrerende HNWI

Staatssecretaris Van Oostenbruggen licht het fenomeen ‘drielandenpuntconstructies’ toe in relatie tot de emigratie van vermogende Nederlanders. Eveneens geeft hij aan dat een dergelijke constructie de aandacht heeft van de Belastingdienst. Voorts wordt aangegeven dat Nederland blijft inzetten op het afschaffen van fiscaal/financieel voordelige inwonerschapsregimes.

Bron: Rijksoverheid.nl, Kamerbrief 2025-0000062385 van 5 maart 2025

Lees meer…

Tax Identification Number rapporteren in het kader van FATCA – update in Kamerbrief

In een Kamerbrief wordt ingegaan op de verplichting die op banken rust om in het kader van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) een Amerikaans Tax Identification Number te rapporteren. Met name wordt ingegaan op de consequenties van de verlenging van de uitzondering tot rapporteren tot en met 2027. Deze verlenging geldt alleen voor bankrekeningen die zijn geopend vóór een bepaalde datum (1 juli 2014).

Bron: Rijksoverheid.nl, Kamerbrief van 7 maart 2025, 2025-0000045450

Lees meer…

Werkgever aansprakelijk voor navorderingsaanslagen?

Twee KLM-piloten woonachtig in Zwitserland zijn geconfronteerd met een wijziging van het verdrag Nederland-Zwitserland waardoor loonbelasting verschuldigd blijkt te zijn in Nederland. Is er een rol weggelegd voor KLM als werkgever in het kader van goed werkgeverschap? Zowel een fiscale als een civiele procedure is aanhangig gemaakt door de piloten. Thans is uitspraak gedaan in de civiele procedure na terugverwijzing door de Hoge Raad. Hof Den Haag komt tot oordeel dat KLM niet in strijd met goed werkgeverschap heeft gehandeld.

Bron: Hof Den Haag 11 februari 2025, ECLI:NL:GHDHA:2025:126

Lees meer…

Kennisgroepstandpunt: nettolooncorrectie en ‘tax equalization’-afspraak: hoe verwerken in payroll en IB?

In een kennisgroepstandpunt wordt onder meer middels een cijfermatig voorbeeld uitgewerkt wat de consequenties zijn in de loonbelasting en inkomstenbelasting bij de verwerking van een nettolooncorrectie als gevolg van toepassing van een ‘tax equalization’-afspraak ter zake van een inwoner van Nederland

Bron: kennisgroepen.belastingdienst.nl, KG:041:2025:02, 6 maart 2025

Lees meer…

Vermindering van het aftrek elders belast middels een navorderingsaanslag?

De inspecteur heeft een nader onderzoek ingesteld naar de IB-aangifte van belanghebbende. Daarbij is naar voren gekomen dat het uit België (van de Federale Pensioendienst) afkomstige pensioen van een inwoner van Nederland, in Nederland in de heffing mag worden betrokken. Belanghebbende is van mening dat heffing aan België toekomt. De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat mee in de visie van de inspecteur, bijgevolg is de aftrek elders belast middels een navorderingsaanslag t.a.v. de eerdere jaren terecht verminderd.

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 21 februari 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:982

Lees meer…

Afkoop van pensioen uit het VK: actie vereist

Indien in 2020 een pensioen uit het Verenigd Koninkrijk is afgekocht en ook is in aangegeven in een online IB-aangifte 2020, is actie vereist. De afkoopsom wordt namelijk niet juist verwerkt in de aangifte. In dat geval dient contact te worden opgenomen met de Belastingdienst. Voor latere aangiftejaren dient de instructie te worden gevolgd bij de online IB-aangifte.

Bron: Belastingdienst.nl, Nieuws, 27 februari 2025

Lees meer…

OESO: working paper gepubliceerd over belastingheffing van vermogenswinsten

De OESO heeft een working paper gepubliceerd waarin inzichten van de OESO-landen zijn opgenomen ter zake van de belastingheffing over vermogenswinsten. In dit rechtsvergelijkende overzicht zijn ook diverse uitdagingen opgenomen en het kan fungeren als grondslag voor toekomstige beleidsmatige aanpassingen.

Bron: OECD.org, Publications, 26 februari 2025

Lees meer…

Heffingsrecht aan Nederland in verband met fictief vervreemdingsvoordeel AB?

Rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat in op artikel 13, lid 4 en lid 5 van het belastingverdrag Nederland-België. En wel ter zake van de vraag of Nederland het fictief vervreemdingsvoordeel ter zake van een in België gevestigde NV, na emigratie van de AB-houder naar België, in de heffing mag betrekken. Volgens de rechtbank staat het belastingverdrag Nederland-België daar niet aan de weg. Het gelijk is aan de inspecteur.

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 24 februari 2025, ECLI:NL:RBZWB:2025:999

Lees meer…

Inwoner van Nederland?

Een procedure bij Rechtbank Den Haag illustreert het gegeven dat het vaststellen van het fiscaal inwonerschap de eerste stap is in een internationale casus. In casu oordeelt de rechtbank dat A niet geslaagd is in zijn onderbouwing dat hij als inwoner van de Verenigde Staten kon worden aangemerkt. Onder meer had A geen permanente verblijfstatus in de Verenigde Staten en was zijn gezin nog woonachtig in Nederland. Bijgevolg was de persoon inwoner van Nederland. Vervolgens komt de rechtbank ter zake van het materiële geschilpunt tot oordeel dat Nederland het vervreemdingsvoordeel in verband met aandelen van een BV in de heffing mag betrekken.

Bron: Rechtbank Den Haag 13 februari 2025, ECLI:NL:RBDHA:2025:2569

Lees meer…

Onjuistheden ter zake van wisselkoersen in VIA IB 2022 en 2023

De SRA maakt melding van het gegeven dat het mogelijk is dat incorrecte wisselkoersen zijn gehanteerd in de VIA IB 2022 en 2023. Bijgevolg kunnen bijv. onjuiste saldi van een buitenlandse bankrekening zijn opgenomen in de VIA. De Belastingdienst kan hierover een brief sturen teneinde dit recht te zetten.

Bron: SRA.nl, nieuws, 20 februari 2025

Lees meer…

Partiële buitenlandse belastingplichtige emigreert: conserverende aanslag i.v.m. AB?

Hof Amsterdam komt tot oordeel dat aan een partiële buitenlandse belastingplichtige die een AB (aanmerkelijk belang) heeft in een Nederlandse vennootschap en vervolgens emigreert, niet een conserverende aanslag kan worden opgelegd. De persoon in kwestie was voor box 2 al als buitenlands belastingplichtige aan te merken. Van een fictieve vervreemding ex artikel 4.16, lid 1, aanhef en sub h Wet IB 2001 kan volgens Hof Amsterdam dan ook geen sprake zijn. De inspecteur is daarmee in het ongelijk gesteld.

Bron: Hof Amsterdam 7 januari 2025, ECLI:NL:GHAMS:2025:101

Lees meer…

Vanaf begin 2026: uitzendbureaus mede verantwoordelijk voor juiste registratie in BRP

Teneinde te komen tot een juiste registratie van arbeidsmigranten in het BRP worden vanaf begin 2026, uitzendbureaus mede verantwoordelijk voor deze registratie. Onder meer het voorlichten van arbeidsmigranten en het moeten melden als de inschrijving in het BRP niet juist is, wordt de taak van uitzendbureaus.

Bron: Rijksoverheid.nl, Kamerbrief 2025-0000036914 van 21 februari 2025

Lees meer…

Geen verrekening van verdragsbijdrage Zvw in de IB

De Hoge Raad heeft ex art. 80a Wet RO een zaak afgedaan over de vraag of een in Spanje wonende gepensioneerde met pensioenuitkeringen uit Nederland, de verdragsbijdrage Zvw in aftrek mag brengen in de IB-aangifte. Hof ’s-Hertogenbosch was al in hoger beroep tot oordeel gekomen dat de verdragsbijdrage niet voor verrekening in de IB in aanmerking komt.

Bron: Hoge Raad 21 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:306 & Hof ’s-Hertogenbosch 12 juni 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:1919

Lees meer…

Reactie op Kamervragen inzake verhuizing van miljonairs naar belastingparadijzen

Staatssecretaris Van Oostenbruggen gaat in op Kamervragen ter zake van de verhuizing van miljonairs naar belastingparadijzen. Onder meer wordt ingegaan op de stand van zaken op OESO-vlak, de komst van de publicatie van de evaluatie van woonplaatsonderzoeken alsook wordt het idee van ‘trailing tax’ geopperd.

Bron: Rijksoverheid.nl, Kamerbrief 2025Z01346, 18 februari 2025

Lees meer…

Uber-zaak: beantwoording prejudiciële vragen door Hoge Raad

De Hoge Raad gaat in op het gewicht dat kan worden toegekend aan de wijze waarop een Uberchauffeur zich presenteert. Het criterium ‘ondernemerschap’ komt volgens de Hoge Raad een gelijk gewicht toe in vergelijking met de andere criteria die worden meegewogen voor de beoordeling of sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het is nu aan het gerechtshof om na terugverwijzing uitspraak te doen.

Bron: Hoge Raad 21 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:319

Lees meer…

Zorg ten laste van Nederland?

Een inwoner van Ierland ontvangt een AOW-uitkering, in Ierland is hij nog actief als zelfstandige. Van een prevalerend recht op zorg in Ierland is ondanks voornoemde werkzaamheden als zelfstandige geen sprake. De zorg komt ten laste van Nederland. Aan het CAK is zodoende ex art. 69 Zvw een verdragsbijdrage verschuldigd.

Bron: Centrale Raad van Beroep 20 februari 2025, ECLI:NL:CRVB:2025:263

Lees meer…