Internationale sociale zekerheid

Tijd: 9.30 - 16.30 uur
Locatie: Kasteel Woerden
Stad: Woerden

Tijdens deze studiedag belichten we de internationale zekerheid in breed verband. We bespreken de sociale zekerheid in de opbouwfase en de uitkeringsfase. We gaan in op Europese Verordening 883/2004 met de toepassingsverordening, maar ook op de relatie met verdragslanden buiten de EU/EER en Zwitserland. Ook de niet-verdragssituaties zullen we onder de loep nemen. Daarbij geven we praktisch aan hoe dit bij de SVB, UWV en Belastingdienst verloopt.

 • Omschrijving Open or Close

  Bij de meeste (zeker de fiscale) studies is de sociale zekerheid een zwaar ondergeschoven onderwerp. De internationale sociale zekerheid komt al helemaal nauwelijks aan de orde. Dit hiaat willen we vullen.

  Tijdens deze studiedag belichten we de diverse vraagstukken die spelen in het kader van internationale sociale zekerheid. We duiken met u de diepte in ten aanzien van de verzekeringsplicht zoals die voortvloeit uit de Europese Verordening 883/2004. Uiteraard staan we stil bij het grensoverschrijdend thuiswerken (kaderovereenkomst telewerken) en andere recente ontwikkelingen.

  We bespreken de hoofdregels en de uitzonderingen. Ook gaan we in op de diverse sociale zekerheidsverdragen die Nederland met andere landen heeft gesloten, waarbij de afspraken met het VK in het kader van de Brexit niet zullen ontbreken.

  We beperken ons niet tot de verzekeringsplicht, maar kijken ook naar de mogelijkheden van vrijwillige verzekeringen, die vooral bij in- en uitzendingen relevant zijn. De sociale zekerheidsproblematiek van grensarbeiders en van expats zal centraal staan. Ook de problematiek van bijv. luchtvaartpersoneel en ambtenaren komt aan de orde.

  Daarnaast gaan we in op het recht op uitkeringen en recht op zorg voor personen die niet in Nederland wonen, waarbij ook de pensionado in beeld komt.

  De theorie zal doorspekt zijn met praktijkervaringen en recente jurisprudentie. Waarbij we toelichten hoe een en ander werkt bij de SVB, UWV en Belastingdienst. Na deze opleidingsdag staat u sterk(er) in uw sociale zekerheidsschoenen.

  Als u vragen vooraf hebt, kunt u deze uiteraard alvast stellen en wordt dit ingepast in het programma.

 • Sprekers Open or Close

  De docenten tijdens deze studieochtend zijn Heike Xhonneux en Carlo Douven.

  Heike Xhonneux is werkzaam als juridisch beleidsmedewerker bij de afdeling internationaal van de SVB. Eerder was zij werkzaam onder meer als manager voor het Grensinfopunt Aken-Eurode en als zelfstandig juriste. Tevens is zij werkzaam als freelance docent internationale sociale zekerheid/internationaal werken.

  Carlo Douven is voorzitter van de kennisgroep Internationaal Belastingrecht inkomstenbelasting niet-winst/loonbelasting/premieheffing bij de Belastingdienst en freelance docent internationaal belastingrecht, inkomsten- en loonbelasting, expats, pensioen internationaal, ontslaguitkeringen en financiële planning.

 • Programma Open or Close

  09.30 uur  De Europese Verordening 883/2004

  • Inleiding sociale zekerheid
  • Waar is iemand die grensoverschrijdend woont of werkt sociaal verzekerd?
  • We bespreken de kring der verzekerden, de rechten op uitkeringen en recht op zorg

  11.00 uur  Pauze

  11.15 uur  Vervolg

  13.00 uur  Lunchpauze

  13.30 uur  Bilaterale sociale zekerheidsverdragen (incl. de EU-verdragen met het VK)

  • Bilaterale belastingverdragen
  • Verdragsloze situaties
  • Vrijwillige verzekering (publiek- en privaatrechtelijk)

  15.00 uur  Pauze

  15.15 uur  Vervolg

  • Recente ontwikkelingen, blik in de toekomst
  • Jurisprudentie en praktijkvoorbeelden worden zo veel mogelijk meegenomen bij de diverse onderdelen

  16.30 uur  Afsluiting

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen.

  Deze studieochtend is specifiek geschikt voor adviseurs aan en medewerkers van bedrijven die te maken hebben met grensoverschrijdende werknemers.

 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Dinsdag 28 mei 2024, 9.30 - 16.30 uur.

  Locatie
  Kasteel Woerden
  Kasteel 3
  3441 BZ Woerden

  Kasteel Woerden bevindt zich op slechts vijf minuten met de auto vanaf de A12 afrit Woerden en op enkele minuten lopen vanaf NS station Woerden. Parkeren is mogelijk op het eigen parkeerterrein achter het kasteel (kosteloos); daar inrijden bij de slagboom en loop dan om de slotgracht naar de ingang.

  Kosten
  De kosten voor deze studiedag bedragen € 549,- (excl. btw), dit is inclusief naslaginformatie, koffie/thee, lunch en parkeren. U ontvangt tevoren een factuur.

  PE-punten
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of een cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (6 punten).
  RB: 6 punten in aanvraag
  NIRPA: ca. 90 punten in aanvraag
  NOAB: 6 punten, alleen op verzoek
  NBA: Accountants mogen zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (6 uren).
  NOvA: Advocaten mogen zelf boordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld (6 punten PO).
  PEs2021 25

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.