Webinar: Werken in Duitsland

Tijd: 10.00 - 11.30 uur
Locatie: Online webinar

Heeft u zakelijke belangen in of met Duitsland? Gaat u mensen uit Duitsland in dienst nemen? Of werkt personeel afwisselend in Nederland en Duitsland? Tijdens dit online seminar wordt ingegaan op de arbeidsrechtelijke aspecten als men met eigen personeel, met uitzendkrachten en/of ZZP´ers naar Duitsland gaat.

 • Omschrijving Open or Close

  Nederlandse ondernemers die in Duitsland met eigen mensen of uitzendkrachten aan de slag willen, doen er goed aan vooraf de vaak nét iets andere wettelijke regels van het Duitse arbeidsrecht te bestuderen. Dit geldt ook voor bedrijven die met ZZP’ers in Duitsland willen werken, om de bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden. Ondanks andersluidende berichten mag men natuurlijk ook met ZZP’ers naar Duitsland. Alleen zijn er in Duitsland iets andere spelregels van toepassing. Bovendien vinden er elk jaar wijzigingen plaats, soms met ingrijpende gevolgen voor werkgevers en werknemers. Wie gebruik wil maken van de diensten van ZZP’ers moet vooral de indruk van schijnzelfstandigheid zien te voorkomen.
  Het uitzenden van personeel is in Duitsland een vergunningsplichtige activiteit; dit moeten ook Nederlandse ondernemers bij hun activiteiten in Duitsland in acht nemen. De details zijn in het Arbeitnehmerüberlassungsgesetz (AÜG) geregeld. Ontbreekt deze vergunning (Arbeitnehmerüberlassungserlaubnis) dan komt het tot een rechtstreekse arbeidsverhouding tussen inlener en uitzendkracht en dreigen er in bepaalde gevallen hoge boetes voor alle betrokken partijen.

  Tijdens dit online seminar behandelen we ondermeer deze wetgeving en wordt bovendien ingegaan op de veranderingen voortkomend uit het nieuwe Arbeitnehmerentsendegesetz (AentG), dat op 30 juli jl. van kracht is geworden

 • Sprekers Open or Close

  De docenten tijdens dit online seminar zijn de Nederlands sprekende Rechtsanwälte (Duitse advocaten) Alexander M. Crämer en Torsten Viebahn.

  Alexander M. Crämer is Rechtsanwalt bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve, Duitsland. Hij is gespecialiseerd in het juridisch begeleiden van ondernemers bij het zakendoen in Duitsland. Hij geeft regelmatig lezingen.

  Torsten W. Viebahn is Rechtsanwalt en Fachanwalt für Arbeitsrecht bij STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater in Kleve, Duitsland. Hij is gespecialiseerd in het Duitse arbeidsrecht en geeft regelmatig lezingen over zijn vakgebied.

 • Programma Open or Close

  Tijdens dit webinar van 1,5 uur krijgt u een introductie in de arbeidsrechtelijke aspecten als men met eigen personeel, met uitzendkrachten of ZZP´ers naar Duitsland gaat. Dit seminar vindt online plaats, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u de inloginstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

  Programma:

  09.30 uur   Aanvang

  Met eigen medewerkers de grens over

  •   Arbeidsvoorwaarden
  •   Meldtrajet Documentatieplicht
  •   MiLog
  •   AEntG
  •   Arbeitnehmerentsendegesetz
  •   Vrijstellingsverklaring
  •   Ketenaansprakelijkheid

  Met uitzendkrachten

  •   AÜGArbeitnehmerüberlassungsgesetzt

  Met ZZP´ers

  •   Schijnzelfstandigheid

  Met personeel in Duitsland

  •   Arbeidsvoorwaarden

  Ronde praktijkvragen

  11.00 uur   Afsluiting

 • Voor wie? Open or Close

  Onze seminars zijn gericht op professionals die regelmatig adviseren aan bedrijven met internationale werknemers, of die adviseren aan personen die zelf grensoverschrijdende arbeid verrichten. Dat kunnen zowel expats, impats als grensarbeiders betreffen. Dit webinar is met name geschikt voor hr-adviseurs van internationaal opererende bedrijven, fiscalisten, advocaten, financieel adviseurs of accountants.

 • Algemene informatie Open or Close

  Datum en tijd
  Donderdag 5 november 2020, 09.30 - 11.00 uur

  Inlog
  Dit seminar wordt online gehouden, via Zoom. Voorafgaand ontvangt u een inlogcode en gebruikersinstructies. Het is niet noodzakelijk de applicatie vooraf te installeren.

  Kosten
  De kosten bedragen € 119,- (excl. btw).  Dit is inclusief de gebruikte presentatie, die wordt u digitaal verstrekt. U ontvangt hiervoor een factuur.

  PE-punten in aanvraag:
  RB:
  In aanvraag
  NOB: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NBA: In aanvraag
  NOvA: Leden mogen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat waarop ondermeer het aantal uren is vermeld.
  NOAB: Alleen op verzoek
  NIRPA: Alleen op verzoek

   

  Verhinderd?
  Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u €100,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.